• Aktivna putovanja

Zelenim stazama uz plavo more do svetih brda Hrvatske

Program

Opis putovanja po danima
(Prehrana: D=doručak R=ručak V=večera)

Dan 1: Dolazak

Individualan dolazak avionom ili autom do Zadra, te transfer do Rovanjske, malog mjesta smještenog u lijepoj uvali podno Velebita, gdje se smještamo u naše sobe. Zajednička večera i upoznavanje s ostalim članovima skupine, i vodičem za iduće dane, koji nas upućuje u detalje predstojećih dana..

Vrijeme transfera sa zrakoplovne luke ca. 0,5 h.; Smještaj u Pansionu u Rovanjskoj ili okolici; (V)

Dan 2: Nacionalni park Plitvička jezera

Danas se vozimo do Nacionalnog parka Plitvička jezera. Spektakularni vodopadi, kristalno čista voda jezera sa svojim nevjerojatnim nijansama plave do tirkizno zelene boje i, ne manje važno, Winnetou filmovi pomogli su Plitvicama da postignu svjetsku slavu i velik broj posjetitelja. Mi međutim, park istražujemo pješačkom rutom, koja se uglavnom proteže izvan uobičajenih turističkih staza. Kroz prekrasne džungle pješačimo po poznatom parku, mjestimice ne vidimo ljudske duše, ali ipak ne propuštamo glavne atrakcije. U kasno poslijepodne vraćamo se u Rovanjsku..

Vožnja 3 – 4 h.; Hodanje ca. 6 h.; uspon 200m; spuštanje 200m; Pansionu u Rovanjskoj ili okolici; (DRV)

Dan 3: Zadar i Modrič špilja

Ujutro odlazimo u “podzemlje” Velebit, gdje nas čeka naš vodič Marijan, jedan od najpoznatijih speleologa u Hrvatskoj, a koji ima ekskluzivnu dozvolu za vođene ture u Modrić špilji, On drži ključ ovog bajkovitog svijeta i vodi samo odabrane male skupine kako bi se upoznale s krškim podzemljem. Ulaz u špilju je prilično uzak, ali postupno se koridori proširuju i zaboravljamo na vanjski svijet – i vrijeme, jer Marijan zna puno zanimljivih priča. Špilja je prirodna, bez umjetne rasvjete te je istražujemo specijalnim karbidnim svjetiljkama koje daju prirodno svjetlo što je poseban doživljaj, čak i ako ste već posjetili veće i razvijenije špilje.

U kasnim poslijepodnevnim satima vozimo se do živahnog, oko 2000 godina starog grada Zadra, jednog od najstarijih gradova u Dalmaciji. Za vrijeme obilaska grada posjećujemo baziliku Sv. Donata i katedralu Sv. Stošije te zbirku “Zlato i srebro Zadra”, uz obvezatne jedinstvene morske orgulje.

Vožnja ca. 1 h.; Hodanje 2 – 3 h.; Pansion u Rovanjskoj ili okolici; (DR)

Dan 4: Velebit – Sveto Brdo

Nakon doručka, džipovi nas voze do planinskog masiva Velebita, na oko 900 m nadmorske visine. Udobno pješačimo preko visoravni Male Libinje i pored malog krškog izvora do skloništa Vlaški grad. Odatle se najprije ide serpentinama do glavnog grebena, a zatim do visokih planinskih pašnjaka na Svetom Brdu. U proljeće na livadama cvjetaju divlji narcisi, encijan i razne vrste orhideja. Sa svojih 1753 m nadmorske visine, vrh Svetog Brda prvoklasan je vidikovac s kojeg se pri dobroj vidljivosti pogled proteže preko brojnih otoka prema otvorenom moru, a na kopnu do planina Bosne i do sljedećeg odredišta, vrha Dinare. Počastimo se tim prekrasnim doživljajima odmarajući dušu i tijelo, a zatim se istim putem vraćamo na početnu točku.

Hodanje ca. 6 h.; uspon 900m; spuštanje 900m; Pansionu u Rovanjskoj ili okolici; (DRV)

Dan 5: Golubic- Kudin most- rijeka Krupa-  Manastir Krupa

Danas se autobusom danas vozimo u unutrašnjost Dalmacije. Putem se zaustavljamo na vidikovcu visoko iznad kanjona Zrmanje gdje je nekada stajalo pueblo selo? Apača iz filmova o Winnetouu. Smaragdno zelena rijeka Zrmanja vijuga se kanjonom kroz duboko usječene stijene.

Naš izlet započinjemo u malom selu Golubić. Po krškom stijenju pola se sata ide strmo nizbrdo do rijeke Krupe. Zatim šetamo dubokom plavom rijekom uz plavu rijeku?, okruženi bujnim zelenim livadama do istoimenog srpskog pravoslavnog samostana. U prostranom krškom krajoliku ova riječna dolina izgleda kao plodna oaza. Posjećujemo samostan, a možda i mali muzej, prije nego što dopustimo da se dobro opustite uz ručak s roštilja u samostanskom vrtu. U popodnevnim satima se vozimo prema Kninu gdje ćemo provesti sljedeće dvije noći, usput kratko se zaustavljajući kraj Manojlović slapa na rijeci Krki i prolazeći prolazimo ili se zaustavljamo? kraj nekadašnjeg rimskog vojnog logora Burnum.

Vožnja 3 – 4 h.; Hodanje 2 – 3 h.; Hotel u Kninu; (DRV)

Dan 6: Dinara (ca. 1.831 m)

Danas se na programu nalazi uspon na Dinaru, najvišu hrvatsku planinu. Nakon ranog doručka, vozimo se džipovima na djelomično avanturističkim planinskim cestama do oko 1.400 m. Prvo na utabanim stazama, kasnije na stjenovitoj stijeni pješačimo uzbrdo. Iz plodnih dolina ispod nas iznova i iznova stižu prekrasni pogledi. Nakon posljednjeg uspona dolazimo do vrha. Uživamo u prostranosti i miru ovog udaljenog planinskog krajolika i pogleda na planinu Velebit na sjeveru i Jadransko more duboko ispod nas. Pri povratku natrag, okrepljujemo se ručkom s roštilja u rustikalnom planinskom domu. U kasnim popodnevnim satima usput skrećemo na kratki obilazak izvora rijeke Krke, koja je Nacionalnom parku dala ime, a koja izvire podno vodopada.

Vožnja 3 – 4 h.; hodanje 4 – 5 h.; uspon 450m; spuštanje 450m; Hotel u Kninu; (DRV)

Dan 7: Izvor Cetina– Nacionalni park Krka –Visovac –Roški Slap

Prvi je vrhunac dana posjet izvoru rijeke Cetine. Iz krške jame istražene do dubine od 120 m izvire bistra voda rijeke uzdižući se i svijetleći različitim nijansama plave boje . Malo turista poznaje ovo mjesto te tako možemo nesmetano uživati u njegovoj ljepoti. Nakon kratke posjete starohrvatskoj crkvi sv. Spasa u mjestu Cetina vozimo se do Nacionalnog parka Krka preko Svilaje i Drniša. Brodom prelazimo s kopna do samostanskog otoka Visovca, gdje se upoznajemo s poviješću franjevačkog samostana iz 1445. godine. Natrag na kopnu započinjemo šetnju uz rijeku prolazeći kroz impresivan krajolik voda, krških stijena i mediteranskog raslinja do slapa Roški Slap.

Nakon ručka u tipičnoj dalmatinskoj konobi vozimo se preko mosta do otoka Murtera. U popodnevnim satima još ima vremena za opuštanje i kupanje u toplom moru.

Vožnja 3 – 3,5 h.; hodanje ca. 3 h.; Mobile Homes na Murteru; (DRV)

Dan 8: Šibenik – Split – Makarska

Kratka vožnja autobusom vodi nas do Šibenika, slikovitog grada smještenog u dubokoj uvali na ušću rijeke Krke. Tijekom šetnje starim gradom posjećujemo slavnu katedralu sv. Jakova (UNESCO-va Svjetska baština). Kroz strme stepenice i uličice stižemo do najstarije gradske tvrđave “Svete Ane” iz koje se pruža prekrasan pogled na grad i zaljev nalik fjordu.

Nastavljamo do Splita, drugog po veličini grada u Hrvatskoj, čija se povijesna jezgra sastoji od drevne carske palače Dioklecijana koja je nakon rimskih vremena pretvorena u naseljenu tvrđavu. Uz lokalnog vodiča istražujemo uske ulice i drevne zidove ovog jedinstvenog objekta. Nakon šetnje novom rivom možemo uživati u jednom od brojnih kafića na popodnevnom suncu. U ranim večernjim satima dolazimo u Makarsku, gdje ćemo sljedeće tri noći provesti u lijepom pansionu.

Vožnja ca. 3 h.; hodanje2 – 3 h.; Pansion na Makarskoj rivijeri; (DRV)

Dan 9: Park prirode Biokovo: od  Vošca do Svetog Jure

Strmom cestom usječenoj u krševiti krajolik, vozimo se na planinu Biokovo, u park prirode. Na oko 1300 m započinjemo naš današnji izlet. Prvi nas dio vodi kroz krške stijene, pored kvrgavih borova, planinskog cvijeća i njiva ograđenih ugrađenih u stijene ili ograđenih stijenama? u otvorene stijene do vrha Vošac. Pogled odozgo, neposredno iznad hrvatskog Jadrana teško je pobijediti u smislu drame. Ispod nas prostiru se otoci Hvar i Brač,a u daljini poluotok Pelješac i otok Korčula. Nastavljamo stazama uzbrdo dok ne dosegnemo najvišu točku planine – vrh Sveti Jure (1762 m), koji mještani smatraju svetima. Tipičan Dalmatinski ručak vraća nam snagu, a vino podcrtava raspoloženje. Dobro okrijepljeni, vraćamo se u Makarsku i u kasno popodne imamo još vremena za kupanje u čistom moru Mediterana. U večernjim satima možemo šetati rivom ovog turističkog gradića i razgaliti nepce u jednom od brojnih restorana na samoj obali mora.

Vožnja ca. 2 h.; hodanje 5 – 6 h;  uspon 500m; spuštanje 500m; Pansion na Makarskoj rivijeri; (DR)

Dan 10: Imotski – Modro i Crveno jezero

Nakon laganog doručka vozimo se kroz tunel na istočnu stranu planine Biokovo u Dalmatinsku zagoru. Nakon jednosatne vožnje stižemo do dva prirodna fenomena, krško Crveno i Modro Jezero. Oba su tzv. ponikve, duboke rupe na krškom terenu, gdje se nalaze dva svijetlo plava jezera s djelomice neistraženim dnom. Šetamo oko 250 m visoke okomite stijene Crveno jezero, a možete se uputiti i na Modro jezero i osvježiti se kupajući u bistroj vodi.

Poslijepodne i večer u Makarskoj slobodno su vrijeme. Imamo vremena istražiti mjesto, sjesti u jedan od kafića uz more ili se okupati – s ogromnom planinom Biokovo u pozadini to je jedinstven pravi doživljaj!

Vožnja ca. 2 h; hodanje 2 – 3 h; uspon  50m; spuštanje 50m; Pansion na Makarskoj rivijeri; (DR)

Dan 11: Vožnja deltom Neretve –Pelješac

Duž planine Biokovo vozimo se prema jugu u plodnu dolinu delte Neretve. U modernom Arheološkom muzeju u malom selu Vid možemo saznati više o povijesti nekadašnje rimske kolonije Narone i drevnog trgovačkog grada. Vid se nalazi na rijeci Neretvi, koja čini ogromnu, močvarnu deltu preko 100 kvadratnih kilometara. Brojni su potoci dom mnogih životinja, a osobito ptica močvarica, i važno mjesto za odmor ptica selica na putu u Afriku. Krajem 19. stoljeća veliki je dio delte isušen. Ovdje se nalaze veliki nasadi voća i povrća presijecani kanalima, a uzgaja se čak i riža. Izlet tradicionalnom brodicom kroz kanale, vodi nas kroz ovaj prirodni fenomen u posjet voćnjacima nakon čega se okrepljujemo obilnim ručkom usred delte. U popodnevnim satima upućujemo se na poluotok Pelješac trajektom iz Ploča prema Trpnju i rano uvečer dolazimo do našeg smještaja u Orebiću.

Vožnja 4 – 5 h.; Hotel u Orebiću; (DRV)

Dan 12: Sveti Ilija

S lokalnim vodičem danas krećemo prema usponu na Svetog Iliju, najvišem vrhu poluotoka Pelješca. Kroz nenastanjena polja i šume uz miris divlje kadulje, orhideje i borova penjemo se na sam vrh do kapelice posvećene Sv. Iliji. Cijelim putem vidimo otok Korčulu ispod nas, a nedaleko i Mljet i Lastovo. U gornjem dijelu planine, teren je pomalo kamenit, ali označena je staza lagana i nije prezahtjevna. Na vrhu imamo jedan od najboljih pogleda na južnom Jadranu, te ako pogledamo unatrag vidimo Biokovo, gdje smo se prije nekoliko dana zabavljali. Nije nemoguće da na posljednjoj “svetoj” planini ovog putovanja sretnemo divlje konje koji će nas radoznalo promatrati iz sigurne daljine.

Spuštamo se s druge strane planine i ponovno uživamo u domaćim delicijama.

Vožnja 2 – 3 h.; hodanje 4 – 5 h.; uspon 400m; spuštanje 950m; Hotel u Orebiću; (DR)

Dan 13: Ston i  Dubrovnik

Na putu prema Dubrovniku nakratko se zaustavljamo u Stonu kako bi razgledali najduži obrambeni zid u Europi. U popodnevnim satima istražit ćemo Dubrovnik, grad koji je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine i kojeg se naziva još i “biserom Jadrana”.

Cijeli je Stari grad jedinstveni muzej na otvorenom: uske ulice i stepenice, povijesna gradska vrata i bastioni, skroviti trgovi, srednjovjekovne crkave, samostani i palače. Za vrijeme obilaska grada saznajemo mnogo o povijesti grada, te nam ostaje dovoljno vremena za individualnu šetnju. Na povratku u hotel, skrećemo na kratki obilazak vidikovca na Srđu, ponad Dubrovnika, kako bismo uživali u pogledu na grad iz ptičje perspektive. Možda još ima vremena za kupanje u moru prije naše posljednje zajedničke večere u obližnjem Cavtatu. Prekrasni krajolik Dalmacije u svjetlu večernjeg sunca zasigurno će dugo ostati u sjećanju.

Vožnja ca. 3 h; Hodanje 1 – 2 h.; Hotel u okolici Dubrovnika; (DV)

Dan 14: Povratak

Ovisno o vremenu leta još se stignemo okupati u moru prije nego što se odvezemo na aerodrom i puni dojmova završimo ovo putovanje.

(D)