• Aktivna putovanja

Zelenim stazama uz plavo more do svetih brda Hrvatske

Program

Opis putovanja po danima
(Prehrana: D=doručak R=ručak V=večera)

Dan 1: Dolazak

Individualan dolazak avionom ili autom do Zadra, te transfer do Rovanjske, malom mjestu smješteno u lijepoj uvali podno Velebita, gdje se smještamo u naše sobe.Zajednička večera i upoznavanje s ostalim članovima skupine, i vidičem za iduće dane koji nas upućuje u detalje predstojećih dana..

Vrijeme transfera sa zrakoplovne luke ca. 0,5 h.; Smještaj u Pansionu u Rovanjskoj ili okolici; (V)

Dan 2: Nacionalni park Plitvička jezera

Danas se vozimo do Nacionalnog parka Plitvička jezera. Spektakularni vodopadi, kristalno čisto more

jezera sa svojim nevjerojatnim nijansama plave do tirkizno zelene boje i ne manje važno Winnetou filmovi pomogli su Plitvicama svjetskoj slavi i velikom  broju posjetitelja. Mi međutim, park istražujemo pješačkom rutom, koja se uglavnom proteže izvan uobičajenih turističkih staze. Kroz prekrasne džungle pješačimo po poznatom parku, mjestimice ne vidimo ljudske duše, ali ipak ne propuštamo glavne atrakcije. U kasno poslijepodne vraćamo se u Rovanjsku..

Vožnja 3 – 4 h.; Hodanje ca. 6 h.; uspon 200m; spuštanje 200m; Pansionu u Rovanjskoj ili okolici; (DRV)

Dan 3: Zadar i Modrić špilja

Ujutro odlazimo u “podzemlje”  Velebit, gdje nas čeka naš vodič Marijan, jedan od najpoznatijih speleologa u Hrvatskoj, a koji ima ekskluzivnu dozvolu za vođene ture u Modrić špilji, On drži ključ ovog bajkovitog svijeta i vodi samo odabrane male skupine kako bi se upoznali s krškim podzemljem. Ulaz u špilju je prilično uzak, ali postupno se koridori proširuju i zaboravljamo na vanjski svijet – i vrijeme, jer Marijan zna puno zanimljivih priča. Špilja je prirodna, bez umjetne rasvjete te je istražujemo specijalnim karbidnim svjetiljkama koje daju prirodno svjetlo  što je  poseban doživljaj, čak i ako ste već posjetili veće i razvijenije špilje.

U kasnim poslijepodnevnim satima vozimo se do živahnog, oko 2000 godina starog grada Zadra, jednog od najstarijih gradova u Dalmaciji. za vrijeme obilaska grada posjećujemo baziliku Sv. Donat i katedralu Sv. Stošija te zbirku “Zlato i srebro Zadra”, uz obvezatne jedinstvene morske orgulje.

Vožnja ca. 1 h.; Hodanje 2 – 3 h.; Pansionu u Rovanjskoj ili okolici; (DR)

Dan 4: Velebit – Sveto Brdo

Nakon doručka, nas džipovi voze do planinskog masiva Velebit, na oko 900 m nadmorske visine. Udobno  pješačimo preko visoravni Male Libinje i pored malog krškog izvora do skloništa Vlaški grad. Odatle se najprije ide serpentinama do glavnog grebena, a zatim do visokih planinskih pašnjaka na Svetom Brdu. U proljeće na livadama cvjetaju divlji narcisi, encijan i razne vrste orhideja. Sa svojih 1753 m nadmorske visine, vrh Svetog Brda je prvoklasan vidikovac s kojeg  se pri dobroj vidljivosti pogled proteže preko brojnih otoka prema otvorenom moru i kopnu do planine Bosne i do sljedećeg odredišta, vrha Dinare. Počastimo se tim prekrasnim doživljajima odmarajući dušu i tijelo, a zatim se istim putem  vraćamo na početnu točku.

Hodanje ca. 6 h.; uspon 900m; spuštanje 900m; Pansionu u Rovanjskoj ili okolici; (DRV)

Dan 5: Golubic- Kudin most- rijeka Krupa-  Manastir Krupa

Danas se autobusom danas vozimo u unutrašnjost Dalmacije. Putem se zaustavljamo na vidikovcu visoko iznad kanjona Zrmanje gdje je nekada stajao pueblo Apača iz filmova o Winnetouu. Smaragdno zelena rijeka Zrmanja vijuga se kanjonom kroz duboko usječene stijene.

U malom selu Golubić započinjemo naš izlet. Po krškom stijenju ide se pola sata strmo nizbrdo do rijeke Krupe. Zatim šetamo dubokom plavom rijekom, okruženi bujnim zelenim livadama do istoimenog srpskog pravoslavnog samostana. U prostranom krškom krajoliku ova riječna dolina izgleda kao plodna oaza. Posjećujemo samostan, a možda i mali muzej, prije nego što dopustimo da se dobro opustite uz ručak s roštilja u samostanskom vrtu. U popodnevnim satima se vozimo prema Kninu gdje ćemo provesti sljedeće dvije noći, usput kratko se zaustavljajući kraj Manojlović slapa na rijeci Krki i prolazeći kraj nekadašnjeg rimskog vojnog logora Burnum.

Vožnja 3 – 4 h.; Hodanje 2 – 3 h.; Hotel u Kninu; (DRV)

Dan 6: Dinara (ca. 1.831 m)

Danas se na programu nalazi uspon na Dinaru, najvišu hrvatsku planinu. Nakon ranog doručka, vozimo se džipovima na djelomično avanturističkim planinskim cestama do oko 1.400 m. Prvo na utabanim stazama, kasnije na stjenovitoj stijeni pješačimo  uzbrdo. Iz plodnih dolina ispod nas iznova i iznova stižu prekrasni pogledi. Nakon posljednjeg uspona dolazimo do vrha. Uživamo u prostranosti i miru ovog udaljenog planinskog krajolika i pogleda na planinu Velebit na sjeveru i Jadransko more duboko ispod nas. Pri povratku natrag,  se okrepljujemo na  ručku u roštilju u rustikalnom planinskom domu. U kasnim popodnevnim satima usput skrećemo na kratki obilazak izvora rijeke Krke  koja je Nacionalnom parku dala ime, a koja izvire podno vodopada.

Vožnja 3 – 4 h.; hodanje 4 – 5 h.; uspon 450m; spuštanje 450m; Hotel u Kninu; (DRV)

Dan 7: Izvor Cetina– Nacionalni park Krka –Visovac –Roški Slap

Prvi vrhunac dana je posjet izvoru rijeke Cetine. Iz krške jame  istražene do dubine od 120 m izvire  bistra voda rijeke uzdižući se  i svijetli različitim nijansama plave boje . Malo turista poznaje ovo mjesto i tako možemo nesmetano uživati u njegovoj ljepoti. Nakon kratke posjete starohrvatskoj  crkvi sv. Spasa  u mjestu Cetina vozimo se do Nacionalnog parka Krka preko Svilaje i Drniša . Brodom prelazimo s kopna do samostanskog otoka  Visovca, gdje se upoznajemo s poviješću franjevačkog samostana iz 1445. godine. Natrag na kopnu započinjemo šetnju uz rijeku  prolazeći kroz impresivan krajolik voda, krških stijena i mediteranskog raslinja do slapa Roski Slap.

Nakon ručka u tipičnoj dalmatinskoj konobi vozimo se preko mosta do otoka Murtera. U popodnevnim satima još ima vremena za opuštanje i kupanje u toplom moru.

Vožnja 3 – 3,5 h.; hodanje ca. 3 h.; Mobile Homes na Murteru; (DRV)

Dan 8: Šibenik – Split – Makarska

Kratka vožnja autobusom vodi nas do Šibenika, slikovito smještenog u dubokoj uvali na ušću rijeke Krke. Tijekom šetnje starim gradom posjećujemo slavnu katedralu sv. Jakova (UNESCO-ve Svjetske baštine). Kroz strme stepenice i uličice stižemo do najstarije gradske tvrđave “Sveta Ana” iz koje se pruža prekrasan pogled na grad i zaljev nalik fjordu.

Nastavljamo do Splita, drugog po veličini grada u Hrvatskoj, čija se povijesna jezgra sastoji od drevne carske palače Dioklecijana koja je nakon rimskih vremena pretvorena u naseljenu tvrđavu. Uz lokalnog vodiča istražujemo uske ulice i drevne zidove ovog jedinstvenog objekta. Nakon šetnje novom rivom možemo uživati u jednom od brojnih kafića na popodnevnom suncu. U ranim večernjim satima dolazimo u Makarsku, gdje ćemo sljedeće tri noći provesti u lijepom pansionu.

Vožnja ca. 3 h.; hodanje2 – 3 Std.; Pansion na Makarskoj rivijeri; (DRV)

Dan 9: Park prirode Biokovo: od  Vošca do Svetog Jure

Strmom cestom usječenoj u krševiti krajolik, vozimo se na planinu Biokovo, u park prirode. Na oko 1300 m započinjemo naš današnji izlet. Prvi dio nas vodi kroz krške stijene, pored kvrgavih borova, planinskog cvijeća i njiva ograđenih u otvorene stijene do vrha Vošac. Pogled odozgo, neposredno iznad hrvatskog Jadrana teško je pobijediti u smislu drame. Ispod nas se prostiru otoci Hvar i Brač,a u daljini poluotok Pelješac i Korčula. Nastavljamo stazama uzbrdo dok ne dosegnete najvišu točku planine – Sveti Jure (1762 m), koju mještani smatraju svetima. Tipičan Dalmatinski ručak nam vrača  snagu, a vino podcrtava raspoloženje. Dobro okrijepljeni, vraćamo se u Makarsku i kasno popodne imamo još vremena za kupanje u čistom moru Mediterana. U večernjim satima možemo šetati rivom ovog turističkog gradića i razgaliti nepce u jednom od brojnih restorana na samoj obali mora.

Vožnja ca. 2 h.; hodanje 5 – 6 h;  uspon 500m; spuštanje 500m; Pansion na Makarskoj rivijeri; (DR)

Dan 10: Imotski – Modro i Crveno jezero

Nakon laganog doručka vozimo se  kroz tunel na istočnu stranu planine Biokovo u dalmatinsku zagoru. Nakon jednosatne vožnje stižemo do dva prirodna fenomena , krško Crveno i Modro Jezero. Obje su tzv. ponikve, duboke rupe na krškom terenu, gdje se dva svijetlo plava jezera nalaze s djelomice neistraženim dnom. Šetamo oko 250 m visoke okomite stijene Crveno jezero, a možete se uputiti i na Modro jezero i osvježiti se kupajući u bistroj vodi.

U Makarskoj je poslijepodne i večer u slobodno vrijeme. Imamo vremena istražiti mjesto, sjesti u jedan od kafića uz more ili se okupati – s ogromnom planinom Biokovo u pozadini to je jedinstven pravi doživljaj!

Vožnja ca. 2 h; hodanje 2 – 3 h; uspon  50m; spuštanje 50m; Pansion na Makarskoj rivijeri; (DR)

Dan 11: Vožnja deltom Neretve –Pelješac

Duž planine Biokovo vozimo se prema jugu u plodnu dolinu delte Neretve. U modernom Arheološkom muzeju u malom selu Vid možemo saznati više o povijesti nekadašnje rimske kolonije Narone  i drevnog trgovačkog grada. Vid se nalazi na rijeci Neretvi, koja čini ogromnu, močvarnu deltu preko 100 kvadratnih kilometara. Brojni potoci su dom mnogih životinja, a osobito ptica močvarica, i važno mjesto za odmor ptica selica na putu u Afriku. Krajem 19. stoljeća veliki dio delte je isušen. Ovdje se nalaze veliki nasadi voća i povrća presijecani  kanalima, a uzgaja se čak  i riža. Izlet tradicionalnom brodicom  kroz kanale, vodi nas kroz ovaj prirodni fenomen u posjet voćnjacima nakon kojeg se okrepljujemo obilnim ručkom usred delte. U popodnevnim satima se upućujemo na poluotok Pelješac trajektom iz Ploča prema Trpnju  i rano uvečer dolazimo  do našeg smještaja u Orebiću.

Vožnja 4 – 5 h.; Hotel u Orebiću; (DRV)

Dan 12: Sveti Ilija

S lokalnim vodičem danas krećemo prema usponu na Sveti Ilija, najviši vrh poluotoka Pelješca. Kroz nenastanjena polja I šume uz mirisi divlje kadulje, orhideje i borovi penjemo se na sam vrh do kapelice posvećenoj Sv. Iliji. Cijelim putem vidimo  otok Korčulu ispod nas, a nedaleko I Mljet i Lastovo. U gornjem dijelu planine, teren je pomalo kamenit, ali označena staza je lagana I nije prezahtjevna. Na vrhu imamo jedan od najboljih pogleda na južnom Jadranu, te pogledamo unatrag vidimo  Biokovo, gdje smo se prije nekoliko dana zabavljali. Nije nemoguće da na posljednjoj “svetoj” planini ovog putovanja sretnemo divlje konje koji će nas radoznalo promatrati iz sigurne daljine.

S druge strane planine spuštamo se i ponovno uživamo u domaćim delicijama.

Vožnja 2 – 3 Std.; hodanje 4 – 5 Std.; uspon 400m; spuštanje 950m; Hotel u Orebiću; (DR)

Dan 13: Ston i  Dubrovnik

Na putu k Dubrovniku, nakratko se zaustavljamo u Stonu kako bi razgledali  najduži obrambeni  zid u Europi. U popodnevnim satima istražit ćemo Dubrovnik, grada koji je na UNESCO-ovom  popisu svjetske baštine i kojeg se naziva još I “biserom Jadrana”

Cijeli Stari grad je jedinstveni muzej na otvorenom: uske ulice i stepenice, povijesni gradskih vrata i bastiona, skroviti trgova,, srednjovjekovnih crkava, samostana i palača. Za vrijeme obilaska grada saznajemo mnogo o povijesti grada, te ostaje nam dovoljno vremena za individualnom šetnjom. Na povratku u hotel, skrećemo na kratki obilazak vidikovca na Srđu , ponad Dubrovnika, , kako bismo uživali u pogledu na grad s ptičje perspektive. Možda još ima vremena za kupanje u moru prije naše posljednje zajedničke večere u obližnjem Cavtatu. Prekrasni krajolik Dalmacije u svjetlu večernjeg sunca zasigurno će dugo ostati u sjećanju.

Vožnja ca. 3 h; Hodanje 1 – 2 h.; Hotel u okolici Dubrovnika; (DV)

Tag 14: Povratak

Ovisno o vremenu leta još se stignemo okupati u moru prije nego što se odvezemo na aerodrome I puni dojmova završimo ovo putovanje.

(D)

This post is also available in: Njemački